Hjælp Gambia's landbefolkning til selvhjælp
English (UK)Dansk (DK)

Såsæds-bank i Choya

De har i Choya en 'bank', hvor landbrugerne ikke kan låne penge, men såsæd. Hjælpeorganisationen 'Action Aid' har aktiviteter verden over, også i Gambia, og de har for et antal år siden skaffet Choya 80 sække såsæd. Der er sække med hirse, jordnødder, majs, og ris. Landmænd der har behov derfor kan til såtiden låne en sæk, som de så 'betaler' tilbage efter høsten.

Der høstes jordnødder
Der høstes jordnødder
Biblioteket bygges ved skolen
Biblioteket bygges ved skolen

Bibliotek

En af landsbyens beboere har, via familie bosiddende i USA, fået kontakt med en sponsor, der har bekostet opførelsen af et skolebibliotk og har skænket et stort antal bøger dertil. Biblioteket er nu under opførelse ved siden af skolen. Når det er klar og åbner vil det være af stor betydning for uddannelsen. Engelsk er det officielle sprog i Gambia, og i skolen undervises der på engelsk. Men i daglig tale anvender man mest sit stammesprog (i Choya er det Fulani), og det engelske går let i glemmebogen. Adgangen til engelsksproglige bøger i et bibliotek vil hjælpe til at fastholde det indlærte.

Blue-pump installeret af Jeremy
Blue-pump installeret af Jeremy

Installation og vedligeholdelse af vandpumper

En ung amerikaner, Jeremy Mak, var for år tilbage under det amerikanske 'peace corps' udstationeret til Gambia og har arbejdet med vandforsyning i 'Central River Region', den region Choya tilhører. Efter hjemsendelse fortsatte han på eget initiativ, og for egen regning, aktiviteten. Gennem hjælpeorganisation 'Water Charity' har han indkøbt materialer til at installere håndpumper i landsbyer der ingen havde, og han besøger regelmæssigt landsbyerne for at hjælpe med reparationer og vedligehold.

Vandfiltre til halvtreds husholdninger i fem landsbyer

I samarbejde med den amerikanske organisation Water Charity har Gamrupa Danmark nu sponsoreret indkøb og fordeling vandfildre i fem landsbyer i omegnen af Choya. De halvtreds familier i disse landsbyer har kun adgang til vand i gravede åbne brønde med tvivlsom vandkvalitet. De familier kan nu selv rense deres drikkevand. Jeremy Mak har uddelt filtrene og instrueret i brugen. Læs mere om projektet her.


Det er vist ikke rent vand

Vandet løber gennem filteret

Og nu kan det trikkes