Hjælp Gambia's landbefolkning til selvhjælp
English (UK)Dansk (DK)

Så spiller vi skoleskak i Gambia

De er mange om et skakbræt
De er mange om et skakbræt

I Gambia skal man ind­føre skak som skolefag. Ideen er, at de egen­skaber man skal lære for at spille skak også er værdifulde for andre fag. Men man mangler materiel og undervisere. Vi har påtaget os at hjælpe skolerne i om­rådet omkring Choya.

Det er det gambianske skakforbund der har overbevist undervisningsministeriet om ideen. Man har udpeget 30 skoler ud over landet, hvor man vil starte og prøve ideen af. Ministeriet skal skaffe skakmateriel. Men det trækker lidt i langdrag. Og man har ikke enedes om, hvor man skal skaffe instruktører fra.

Tolv af de 30 skoler ligger i Central regionen, den region Choya ligger i. Der er også et lokalt skakforbund, men lederen, Abdourahman, fortalte, at hans skakbrædt er det eneste skakbrædt i hans by. Så det er svært at udbrede interessen for spillet.

Nu ligger det således, at skakklubber i Europa i stort omfang udskifter deres gamle skakmateriel og for eksempel køber elektroniske skakure i stedet for de manuelle.  Vi påtog os at finde skakklubber, der ville skænke nogle af deres aflagte, men intakte, skakbrædter, skakstykker, og skakure.  Det skulle vi tage med til Gambia i forbindelse med fremtidige besøg i det omfang vi kunne passe det ind i flybagagen.  Samtidig påtog vi os at give Abdourahman støtte til transportomkostninger, så han kan tage rundt til skolerne og instruere i skak.

Vi har gjort en start.  Ved besøget i Gambia i maj 2016 kunne vi medbringe tolv sæt af skakbrætter, stykker, og ure, som var blevet skænket af to skakklubber i Belgien og af et antal privatpersoner.  De blev afleveret til Abdourahman, og undervisningen er nu igang.

Hvis nogen har skakmateriel at give, gerne brugt, men intakt, hører vi det gerne.  Send en e-mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..